Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=119962
MOB:2016/2
Szerzők:Gáspár Tímea; Pálfi Erzsébet; Tátrai-Németh Katalin; Petke Zsolt
Tárgyszavak:ALKOHOL, FÜGGÉS; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Új Diéta - 2016. 25. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Alkoholfüggők táplálkozási szokásainak felmérése / Gáspár Tímea [et al.]
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2016. 25. évf. 1. sz., p. 9-12. : ill.


A rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás egészségügyi károsodásokra vezet, amelyek az elégtelen energia- és tápanyagfelvétel és a felszívódási zavarok mellett hozzájárulnak az alultápláltság (malnutríció) kialakulásához. A vizsgálat célja az alkoholfüggők táplálkozási szokásainak felmérése volt. A kutatást az 50-60 éves alkoholfüggő férfiak körében végeztük kérdőíves módszerrel, amelynek része volt egy validált élelmiszerfogyasztás-gyakorisági kérdőív (FFQ) is. A kapott eredmények összehasonlítása egy nemben és életkorban megegyező kontrollcsoporttal, valamint az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlással történt. A kutatás eredményeként elmondható, hogy az alkoholfüggők élelmiszer-választásánál döntő szempont az ár, s a könnyen hozzáférhető ételeket részesítik előnyben. Gyakrabban választanak kényelmi termékeket, konzerv készételt és gyorsételeket, de kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és teljes értékű gabonát fogyasztanak, mint az azonos korcsoportba tartozó, nem alkoholfüggő férfiak. A tej és tejtermékek fogyasztása, így a kalciumfelvétel egyik csoportnál sem éri el az ajánlottat. Energiafelvételük alkoholos italok nélkül nem éri el a szükségletüknek megfelelőt. Fehérje- és szénhidrátfelvételük kisebb, zsírfelvételük viszont nagyobb az ajánlottnál.