Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=159965
MOB:2022/4
Szerzők:Fedde, Svenja; Rimbach, Gerald; Schwarz, Karin
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁS; ÉLELMISZER-ADALÉKOK; BETEGSÉG
Folyóirat:Orvostovábbképző Szemle - 2022. 29. évf. 10. sz.
[https://www.otszonline.hu/kiadvany.php?paperId=21]


  A nagymértékben feldolgozott élelmiszerek szerepe a nem fertőző betegségek kialakulásában / Svenja Fedde [et al.]
  Bibliogr.: p. 70-71. - Abstr. hun.
  In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2022. 29. évf. 10. sz., p. 65-71. : ill.


A német lakosság nagymértékben feldolgozott élelmiszerek (ultra-processed foods, UPF) formájában fogyasztja el a kalóriabevitelének 46%-át. Keresztmetszeti és kohorszvizsgálatok összefüggést sejtetnek az ilyen élelmiszerek fogyasztása és az elhízás, a cukorbaj, a rák, a kardiovaszkuláris betegségek, a depresszió között. A kóroki tényezők között számításba jön az ételek nagy energiasűrűsége, a megváltozott ételmátrix, a kiegyensúlyozatlan tápanyag-összetétel, a nagy glykaemiás index, az adalékanyagok okozta ártalom, a feldolgozással és a csomagolással összefüggő szennyeződés. További erőfeszítésekre van szükség, hogy megérthessük a lehetséges mechanizmusok kóroki szerepét és kidolgozhassuk az UPF kockázatot tükröző definícióját.