Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=115525
MOB:2015/1-2
Szerzők:Nagy Barbara; Lichthammer Adrienn; Csajbók Róbertné; Molnár Szilvia; Orbán Csaba; Tátrai-Németh Katalin; Veresné Bálint Márta
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; VITAMIN-D; STATISZTIKA
Folyóirat:Új Diéta - 2015. 24. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A közép-kelet-európai országok táplálkozási szokásainak, valamint a lakosság kalcium- és D-vitamin-felvételének összehasonlító vizsgálata / Nagy Barbara [et al.]
  Bibliogr.: p. 29. - Abstr. hun.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2015. 24. évf. 1. sz., p. 27-29. : ill.


Cél: A közép-kelet-európai országok táplálkozási szokásainak összehasonlító vizsgálata, különös tekintettel a kalcium és a D-vitamin felvételére. Minta: A kutatásban véletlenszerűen kiválasztott négyszáz-harmincnégy önkéntes vett részt: hatvan osztrák, száznyolcvanhét lengyel, százhat magyar és nyolcvanegy szlovén lakos. Módszer: Az adatok felvétele saját fejlesztésű, zárt kérdéseket tartalmazó kérdőívvel, valamint szemi kvantitatív, fogyasztási gyakorisági (sqFFQ) vizsgálattal történt. Az adatok feldolgozásához a NutriComp FFQ és Microsoft Excel 2013 szoftvereket használtunk. Eredmények: Mind a négy ország területén a túlzott energiafelvétel és ezáltal a túlsúly meg az elhízás gyakori előfordulása volt tapasztalható. A vizsgált mintában legnagyobb kalciumfelvétel Magyarországon, míg legkisebb Szlovéniában volt megfigyelhető. A táplálékkal felvett D-vitamin kritikusan kevésnek bizonyult minden esetben. Következtetések: A csekély kalcium- és D-vitamin-felvétel következtében kialakuló egészségügyi következményekre (pl. nagyobb csontritkulás-kockázat, gyakoribb, felső légúti betegségek stb.) a vizsgált országokban fel kell hívni a lakosság figyelmét, valamint átfogó, egészségmegőrző stratégiákat kell kidolgozni, amelyekről az érintetteket is tájékoztatni kell.